Kategoriler
Para

Bankaların Altın Oyunu

İlk yazımda bankaların “altın oyunundan” bahsedeceğim. Bolca yazım hatası olabilir, bunları gördüğünüzde, eğer başka işiniz de yoksa ve faydalı olmak istiyorsanız bana yorum veya e-posta [admin (et işareti) dangalaklar.com] yoluyla bildirebilirsiniz. “hatalı yazmışsın kardeşim” demek yerine yazılanların özüne konsantre olmayı deneyin lütfen. Şimdiden teşekkürler.

Şimdi konumuz daha eski elbette ancak, özetle ve hızlıca: COVID-19, Corona virüsü falan derken, insanlar işlerini kaybediyor, maaşlarından oluyor…, dedik ki kullandığımız kağıt paralarında değeri kalmadığında ne yapacağız… Altın…? Altın mı alsak?

Bu yazıyı 10 Nisan 2020 tarihinde yazıyorum ve karşımda, televizyonun köşesinde 1 Gram altın 360 TL (Türk Lirası) olarak görünüyor.

Şimdi ben kuyumcuya gitsem bu 1 gram altını 20-30 lira fazladan 380-390 TL’ye alacağımı biliyorum, piyasa fiyatına bakarsak altının gramını 360 TL’ye alabiliyor, 359 TL’ye de satabiliyorum.

Bildiğimiz veya bilmediğiniz üzere, bankalar artık Euro, Dolar, TL gibi altın hesapları açmamıza olanak sağlıyor ve internet bankacılığı üzerinden gram altın alım satımı yapmamıza izin veriyor. Hatta 2012 yılından beri sanırım çeşit çeşit bankalar, insanlara “Haydi, yastık altı altınınızı getirin, bunları ekonomiye kazandıralım, hesaplarda değerlendirelim, bak hem evde tutmaktan daha güvenli, size faiz de verelim, getirin şubelere fiziksel altınlarınızı” tarzında ıvır zıvır reklamlar yaptı, hatta “Altın Salısı” gibi günler düzenledi ve düzenlemeye devam ediyor. Bizim saf insanımız da evindeki fiziki, yani eliyle dokunup, hissedebilip öpebildiği altınlarını bir güzel bankalara götürdü ve götürüyor.

Peki dangalaklık nerede? Yavaş yavaş gelelim oraya…

Şimdi bir adet çeyrek altın, 22 ayar olup, 1,754 (aşağı yuvarlıyorum 1,75) gram ağırlığındadır ve içerisinde yaklaşık olarak 1,6065 (aşağı yuvarlıyorum 1,60) gram has 24 ayar altın bulunmaktadır.

Diyelim ki, 10 adet çeyrek altınınız var, bunu götürüyorsunuz bankaya ve bu bankanın eksperi tarafından hesaplanıp altın hesabınıza 16 GRAM, 24 ayar ve 995/1000 saflık sertifikalı altın olarak hesabınıza geçiriliyor. Diyelim ki önümüzdeki yıl altının gramı 500 Tl oldu, siz bu 16 gram altınınızı internet bankacılığı üzerinden anında 16 gram çarpı 500 TL = 8000TL olarak satıp, paranızı bankadan anında çekebiliyorsunuz.

Ancak ve ancak, eğer bankaya derseniz ki, ben 16 gram altınımı fiziki olarak istiyorum, bana 16 adet aşağıdaki gibi ambalajlı gram altın ver:

1 Gram Fiziki Altın, 995/1000 Saflık sertifikalı, 24 ayar deniliyor.

Banka size “ALIRSIN” diyor…

Bankaya götürüp verdiğiniz fiziki altınlarınızı, veya internet bankacılığını kullanarak aldığınız altınlarınızı banka size fiziki olarak geri vermiyor.

Şimdi bazı dangalaklar diyecek ki, kardeşim, altın hesabın açılırken sözleşme verdiler sana, orada yazıyor bu, imzaladın… O dangalaklar lütfen sitemizden derhal çıksın. Çık dışarı, çık, hemen.

Nasıl EURO, DOLAR, STERLİN, YEN hesabı açıyoruz ve bunu bankadan istediğimizde banka bize “şu an elimizde yok ama öğleden sonraya getirtiyoruz” diyebiliyorsa, bankacılık sistemi üzerinden satın aldığımız altınlarımızı da talep ettiğimizde bize ücret almadan teslim etmesi gerekir. Hava mı satıyorsunuz siz yoksa hayırdır? Ben altın alıyorum, sen de bunu satın alıyorsun benim adıma, bir yerde rezerve ediyorsun, saklıyorsun, nasıl istediğimde vermezsin?

Bu durumu, fırsat/zaman bulduğumda BDDK’na ve CİMER’e şikayet etmek istiyorum, mahkeme yoluna gitmem gerekirse de elbette giderim.

Sizlerin de bu konuda biraz hassasiyet gösterip, fırsat/zaman bulduğunuzda gerekli makamlara şikayet etmelerini rica ediyorum. Özellikle aktif olarak altın alım/satım işleri yapanlara sesleniyorum.

Yaptığım banka araştırmasını sizinle paylaşıyorum. Bazı bankaları arayıp tek tek sordum, ekran görüntülerini ve web sayfaların adreslerini (yani linklerini) paylaşacağım.





1. ING BANKASI:
https://www.ing.com.tr/tr/sizin-icin/ozel-bankacilik/yatirim-urunlerimiz/ing-vadesiz-altin-hesap

Sayfanın en altında “*** ING Vadesiz Altın Hesap kapsamında altın alım satım işlemleri gram bazında kaydi olarak yapılmakta, fiziki teslimat bulunmamaktadır.” ibaresi bulunuyor.





2. TÜRKİYE İŞ BANKASI
https://www.isbank.com.tr/vadesiz-altin-hesabi

Sayfada “Fiziki altın işlemleri, işlem yapmadan 3 iş günü öncesinde şubeniz ile temasa geçmeniz durumunda 5 kg üzeri (6kg, 7kg, 8 kg gibi…) talep edilmesi koşuluyla Borsa’dan teslim alınarak yapılabilmektedir.” ibaresi bulunmakta.




3. ZİRAAT BANKASI
https://www.ziraatbank.com.tr/tr/bireysel/mevduat/altin-hesaplari/vadesiz-altin-mevduat-hesaplari/vadesiz-altin-mevduat-hesabi

Sayfada “Hesap açılışı ve gerçekleştirilecek işlemlerde hesaba fiziki altın olarak teslimat yapılmamaktadır. Yine aynı şekilde fiziki altın olarak ödeme yapılmamaktadır.” ibaresi bulunuyor.





4. AKBANK
https://www.akbank.com/tr-tr/urunler/Sayfalar/altin-daveti-gunleri.aspx

Sayfada, en altta, minicik “*Gram altın şubeleri ve fiziki altın çekim komisyonuna ilişkin ayrıntılı bilgi için şubelerimizle görüşebilirsiniz.” ibaresi bulunuyor.





5. DENİZBANK
https://www.denizbank.com/bankacilik/altin-bankaciligi/diger-hizmetler/deniz-altin.aspx

Sayfada “Altın yatırma işlemleri ücretsiz olup fiziki altın teslimleri 1 kg külçe ve katları halinde gerçekleşmektedir.” ibaresi bulunuyor.





6. GARANTİ BANKASI
Açıkcası web sayfalarında hiç bir halt yazmıyor, dolayısıyla fiziki altın vermediklerini varsayıyorum, bu varsayım hatalı ve doğru olmayabilir; müşterileri değilim, olmadığım için de telefon ile müşteri hizmetlerine bağlanamıyorsunuz…






7. HSBC
https://www.hsbc.com.tr/gunluk-bankacilik/mevduat-urunleri/altin-hesap

Sayfalarında “Bankamız tarafından fiziki altın teslim alımı ve teslimatı yapılmamaktadır.” ibaresi bulunuyor.





8. KUVEYTTÜRK
https://www.kuveytturk.com.tr/medium/document-file-2532.vsf

Web sayfalarında fiziki altın teslimatı yaptıkları yazıyordu!!!

Dedim ki, vay canına, mükemmel, demek ki böyle bankalarda varmış. Araştırmalarım sonucu ortaya şunlar çıktı:

Eğer Kuveyttürk’den fiziki altın istiyorsanız:

  • Bir adet 1 gram fiziksel altın için sizden 5 TL ücret alıyor.
  • Bir adet 1.5 gram fiziksel altın için sizden 7 TL ücret alıyor.
  • 5 gr – 10 gr – 20 gr – 50 gr – 100 gr altın istediğinizde ise gram başına sizden 2,5 TL ücret alıyor, evet yanlış okumadınız, gram başına ücret talep ediyor! Yani 150 gram altın alacaksanız size atıyorum 100 gram + 50 gram şeklinde iki adet minik külçe veriyor ve 150 çarpı 2,5 TL yaparak sizden 375 TL alıyor.
  • Eğer 1 kg külçe fiziki altın alıyorsanız 215 TL ücret + bilinmeyen bir nakliye ücreti talep ediyor.





SONUÇ:

Şaka gibi…. gerçekten şaka gibi… Halkımıza fiziki altınlarınızı getirin deyip, hesaplara yatırıp, 2 dakika sonra geri almak isterseniz size fiziki altınınızı vermiyorlar, inanılmaz!

Verenler ise saçma sapan ücret talep ediyorlar, gördüğünüz üzere.

“BDDK armut mu topluyor arkadaş? Bankaları nasıl denetliyorsun sen?” sorusunun akıllara geldiğini hissediyorum…

Bankalarda döviz hesaplarımız olabiliyor, bunlarıda bizim için tutup, bir de üstüne hesap işletim ücreti almayı biliyorlar. Banka şubenize gidip 500 EURO istiyorum dediğinizde, sizden komisyon veya ücret talep etmeden, size “KAĞIT” paranızı veriyorlar, iş altına gelince laga luga yapıp, yok efendim her şubede altınları kasada mı tutacağız, yok efendim biz sizin altınlarınızı aldık, sizin için daha güvenli oldu; yok efendim her şubeye altın mı getirteceğiz; yok kuyumcu muyuz biz gibi “ayak atmayı” çok iyi biliyorlar. Biz de eşeğiz ya…

Banka girişlerine “DOMAL VATANDAŞ” yazmaları gerekmiyor mu?

Gelecekte kağıt paranın bir değeri kalmadığında, bankalardan (eğer hala bankalar kalırsa elbette) bol bol kağıt para alıp artık tuvalet kağıdı olarak kullanırız.

Bu durumu şiddetle kınıyorum ve BDDK’ya ve CİMER’e şikayet edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Güncelleme: 17/09/2022 – Şahsen iş yoğunluğumdan ötürü bu konuyla ilgilenemiyorum. Benden daha çok vakti olanların şikayet etmelerini rica ediyorum.

BDDK ŞİKAYET:
https://ebulten.bddk.org.tr/esikayet/

Okuduğunuz için teşekkür ederim, iyi günler/geceler dilerim, bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

“Bankaların Altın Oyunu” için 3 yanıt

Yazı ve güzel araştırma için eline, emeğine sağlık.

Hiç umudum yok ve bu durumdan BDDK nın haberinin olmaması bence mümkün değil ama yinede sorayım. BDDK dan cevap geldi mi?

Site ile uzun zamandır ilgilenememiştim, güncellemeleri yapıp, tekrar aktif hale getirdim. Yorumunuz üzerinden 1.5 yıl geçmiş, ancak görüp de cevap verebiliyorum.

Öncelikle teşekkür ederim.

Bence de BDDK’nun haberinin olmaması mümkün değildir, yani onların olmayacak bizlerin mi olacak.. Şahsen BDDK’na doğrudan şikayet etme fırsatım hala olmadı. Ancak Kuveyttürk’ün müşterisi olmadığım halde arayıp şikayet kaydı oluşturmuştum. Hiç bir yanıt gelmedi onlardan da. “Şikayetiniz için teşekkür ederiz, inceleyeceğiz”i cevaptan saymazsak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.